Chlamydia

Klamydiainfeksjon er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene (STIs) over hele verden. Det er forårsaket av visse bakterier, de såkalte Chlamydia trachomatis, som blir gitt videre, spesielt i ubeskyttet sex på slimhinnene. Spesielt ungdommer og unge voksne er berørt – både kvinner og menn. Hvis det oppdages tidlig, er infeksjonen vanligvis lett å behandle.

Kimen til hver kvinne fører til infertilitet, ofte kan immunsystemet takle patogenet uten langvarig skade. Hvis det oppdages tidlig, er infeksjonen vanligvis lett å behandle, antibiotika kan hjelpe. Da leges klamydiainfeksjonen vanligvis uten konsekvenser hvis ingen varige skader har skjedd på det tidspunktet.

Unge jenter er spesielt utsatt: “Av anatomiske årsaker har de en betydelig økt risiko for å bli smittet med klamydia under samleie. Stort sett er livmorhalsen først smittet med klamydia. Hos unge kvinner er det lett å etablere klamydia. Dette er fordi slimhinnetypen, som er mer vanlig hos unge kvinner i livmorhalsen, favoriserer infeksjonen. I tillegg spiller de mer skiftende partnerskap en rolle: jo mer, jo høyere er risikoen for infeksjon med klamydia. omtrent en av ti syttenåringer ble smittet med kimen, uten å vite det.

Klamydia – dette er symptomene

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen. De blir noen ganger referert til som den “stille sykdommen” fordi symptomene på klamydiainfeksjon (klamydiose) ofte ikke er direkte gjenkjennelige eller ofte fraværende. Det kan antas at halvparten av de mannlige smittede og rundt 70 prosent av de syke kvinnene er symptomfrie, noe som bidrar til en rask spredning i befolkningen.

Klamydia-bakteriene trenger gjennom slimhinnene i organismen, for eksempel i kjønnsorganene og urinveiene, analområdet, svelget, men også luftveiene og øynene. Den vanligste årsaken til overføring av sykdommen er ubeskyttet samleie. Fordi Chlamydiaceae er bakterier, trenger Chlamydiosis vanligvis å behandles med reseptbelagte antibiotika.

Symptomer på klamydiainfeksjon hos kvinner

Hos kvinner som har blitt smittet, kan symptomer vises etter omtrent to til seks uker. Ofte er det ingen eller bare svake klager. Det observeres ofte en purulent betennelse i urinrøret, som manifesteres av en sterk utflod eller brennende følelse under vannlating, som også kan passere inn i kjønnsområdet. Hvis bakteriene har hoppet på egglederen, livmoren eller eggstokkene, kan alvorlige magesmerter og feber oppstå. Også karakteristisk er en unormal utflod, som lukter sterkt og har en uvanlig farge. Den månedlige menstruasjonen kan bli verre, blødning er mulig. Blødning og smerter kan også oppstå under samleie i denne sykdommen.

Typiske klamydiasymptomer hos kvinner

 • Sterkt misfarget / luktende utslipp
 • Brennende mens du tisser
 • Kløe eller svie i skjedeområdet
 • Smerter, blødning under samleie
 • Smerter i underlivet
 • Blødning mellom perioder
 • konjunktivitt

Symptomer på klamydiainfeksjon hos menn

Klamydiose er mer merkbar hos menn enn hos kvinner. Igjen kommer det etter omtrent to til seks uker til utbruddet av de første symptomene. Det kan være en purulent uretritt og i noen tilfeller også en betennelse i epididymis i utseendet. Uretritt er preget av en slimete-purulent utflod på penisspissen, kløe, svie og tegnesmerter ved vannlating. Hevelse er mulig i området av testiklene.

Hos begge kjønn kan klamydiose også føre til betennelse i halsen og endetarmen. Bakteriene kan også forårsake konjunktivitt, fordi en overføring kan skje via vann selv på et delt bad.

Typiske symptomer på klamydia hos menn

 • Slank / purulent utflod
 • Kløe i penisspissen
 • Smerter ved samleie
 • Smerter, kløe eller svie mens du tisser
 • Smerter og hevelse i testiklene
 • konjunktivitt

Smitte hos nyfødte

Hvis en gravid kvinne lider av klamydiose, kan bakteriene overføres til barnet under fødsel, noe som kan forårsake konjunktivitt eller lungebetennelse.

Hva om klamydia forblir ubehandlet?

Klamydia som er ubehandlet har ofte alvorlige konsekvenser. Hvis det ikke er foreskrevet medisiner mot klamydia, kan det føre til purulent betennelse i magen hos kvinner. Dette kan føre til at egglederne blir tilstoppede og arrete, noe som kan være forbundet med infertilitet eller en større risiko for ektopisk graviditet.
Mange kvinner i verden er ufruktbare på grunn av denne sykdommen. Infertilitet kan også forekomme hos menn, risikoen for betennelse i prostata øker også.

Behandling av klamydia

Mot klamydia virker forskjellige antibiotika. Avhengig av medisinen varer terapien i forskjellige lengder. For en behandling på flere dager bør du ikke ha sex på de aktuelle dagene. Med engangsterapien som gjelder opptil syv dager etterpå.
Når det gjelder en infeksjon, skal partneren selvfølgelig også gjennomgå en undersøkelse – eller ganske enkelt bli behandlet, fordi han i minst halvparten av tilfellene er rammet. Bare hvis den også behandles, kan en fornyet infeksjon forhindres – så lenge partnerskapet er stabilt mot hverandre. Ved en infeksjon bør ideelt sett alle parter i løpet av de siste 60 dagene behandles.

Klamydia overføring og beskyttelse

Siden klamydia hovedsakelig befinner seg på slimhinnene i skjeden, penis eller rumpe, resulterer kontakten mellom infisert og uinfisert slimhinne ofte i overføring. Men også smitteinfeksjoner er mulig. Overføringsveiene er derfor hovedsakelig ubeskyttet vaginal, anal og oral sex og deling av sexleketøy uten kondom.

Det er ingen fullstendig beskyttelse mot klamydiainfeksjon. Men bruk av kondomer kan redusere risikoen for infeksjon i stor grad.

Du bør bruke kondomer for vaginal og analsex – selv om penis bare trenger inn i skjeden eller rumpa i kort tid.
Hvis du deler sexleketøy med andre, bør du bruke et nytt kondom før hver gang som går.
Og selv med oralsex, bør kontakt med infisert slimhinne unngås. Du kan også bruke kondomer eller tanndammer.

Om forfatteren – Dr. H.S. Hermanides
Dr. H.S. Hermanides oppnådde en doktorgrad for sin forskning på HIV i Karibien. Hun jobber for tiden som spesialist i infeksjonssykdommer ved Røde Kors-sykehuset i Beverwijk, Nederland.