Kjønnsherpes

Kjønnsherpes er en smittsom sykdom som overføres gjennom seksuell kontakt og påvirker de private delene av menn eller kvinner. Herpes er en kjønnssykdom og denne kjønnssykdommen er veldig vanlig i Asia. Årsaken er et herpesvirus. Dette viruset forblir alltid i kroppen din.

Nesten alle kjenner herpes på leppene: smertefulle små blemmer dannes, som etter en tid heles igjen, men som alltid kan komme tilbake. Herpes er forårsaket av virus. Når de er smittet, blir de i kroppen hele livet og kan forårsake forkjølelsessår igjen og igjen. Herpes kan også forekomme i andre deler av kroppen, spesielt i kjønns- og anale områder.

Kjønnsherpes – i et nøtteskall

 • Kjønnsherpes overføres nesten alltid gjennom samleie, triggere er herpesvirus
 • Sykdommen manifesterer seg med prikking, smerter og blemmer på skjeden, penis, det ytre kjønnsområdet til
 • kvinnen og lårene
 • Kjønnsherpes kan også være uten ubehag
 • Herpesvirusene forblir i kroppen og kan reaktiveres av visse faktorer
 • Terapien består vanligvis i administrering av virale hemmere

Kjønnsherpes: symptomer

Kjønnsherpes kan uttrykke seg med typiske tegn, for eksempel forkjølelsessår i kjønnsområdet. Kjønnsherpes kan også gå uten symptomer.

Typiske symptomer på kjønnsherpes

 • Prikking og smerter i underlivet
 • Kløende / smertefulle blemmer som åpnes og skorpe
 • Smerter ved vannlating (kvinner)
 • Økt utflod (kvinner)
 • Influensalignende symptomer
 • Hovne lymfeknuter

Berørte områder i hunnen er vanligvis det ytre kjønnsområdet med store og små kjønnslepper, men også skjeden og livmorhalsen, hos menneskehud, forhud og / eller penisskaft. Også i analområdet, i testikkelområdet, kan det komme plager i rumpe eller lår eller blemmer eller skorper.

De berørte områdene begynner å prikke, skade og klø. De rødmer og hovner ofte. Den danner små, væskefylte bobler, som også kan brenne og klø. Innholdet i boblene blir skyet, etter en til to dager bryter de inn og skorpe. Kvinner kan også oppleve økt utflod fra skjeden, i tillegg til urinproblemer og smerter.

I tillegg til disse som er begrenset til det intime området, føler plagene seg i starten ofte influensalignende symptomer som smerter i hode og lemmer og feber. I de fleste tilfeller svulmer lymfeknuter i lyskeområdet, som da kan kjennes som små knuter.

Viktig: Hvis partneren lider av kjønnsherpesplager, må han eller hun oppsøke lege og bli behandlet om nødvendig.

Gjentagende herpesinfeksjon: Symptomer ofte mildere eller fraværende

Herpes simplex-virus har en tendens til å reaktiveres under gunstige forhold. Den første tilbakefall forekommer ofte det første året etter den første infeksjonen. Det kjører vanligvis mildere, med omtrent en fjerdedel av de berørte selv uten at de merker noe av det. Det er færre virus og mindre smittsomme.

Leger skiller mellom en såkalt første infeksjon med herpes simplex-virus og tilbakevendende infeksjoner. I den første infeksjonen har mann eller kvinne blitt smittet med patogenet. Det kan komme kort tid senere til typiske symptomer, men trenger det ikke. Til tross for initial kontakt med viruset, kan infeksjonen ganske ofte gå helt symptomfri. Tegn på kjønnsherpes kan da vises for første gang ved en tilbakevendende infeksjon, men det trenger de ikke. Varighet og intensitet av symptomer varierer fra person til person. Ofte er de de verste ved første opptreden.

Kjønnsherpes inkubasjonsperiode, kurs, varighet

Inkubasjonsperioden, dvs. tiden mellom infeksjon og første symptomer, tar vanligvis mellom noen dager til tre uker for den første infeksjonen. Symptomene kan vare i to til tre uker. Gjentagende infeksjoner er ofte mildere og kortere.

Genital herpes første infeksjon: ta virushemmende midler

Spesielt en første gangs infeksjon med kjønnsherpes kan forårsake ubehag og bli trukket. Virkestoffene aciklovir, famciklovir og valaciklovir forhindrer virusene i å formere seg. Som et resultat lindrer midlene symptomene og forkorter sykdomsvarigheten. Det er viktig å ta medisinen tidlig etter utbruddet av de første symptomene, ideelt sett i løpet av de første tre dagene – jo før jo bedre. Midlene er reseptbelagte, og det er derfor pasienter raskt bør gå til legen i tilfelle mistanke om infeksjon med herpesvirus.

Hvis terapien starter tidlig nok, kan spredningen av virus fra nervene reduseres. Gjentagende infeksjoner forekommer sjeldnere.

Kjønnsherpeshemmende midler tolereres vanligvis godt, men kan forårsake tretthet, døsighet, gastrointestinale problemer, betent slimhinne og hodepine. Hvor ofte og hvor lenge pasienten må ta medisiner, diskuterer de med den behandlende legen.

Genital herpes ekstern behandling et alternativ?

Basert på nåværende kunnskap, er ikke aktuell behandling med salver, kremer eller geler alene.

Kjønnsherpesterapi for tilbakevendende infeksjoner

Hvis herpes dukker opp igjen med symptomer, kan hurtig inntak av virushemmende midler demme infeksjonen. Terapien skal begynne i løpet av de første 24 timene etter at symptomene har løst seg. Hvis du bare kjenner små tegn, trenger du ikke nødvendigvis ta medisiner.

Genital herpes langtidsbehandling: For hvem?

Kvinner eller menn kjemper ofte med tilbakefall, de har sterke klager eller føler de konstante infeksjonene som veldig belastende, da er det snakk om en langvarig terapi. Langvarig bruk av acyclovir, famciclovir eller valaciclovir kan redusere forekomsten av re-infeksjon, i det minste hos noen av de berørte.

Støttende tiltak for kjønnsherpes

Ikke bruk tett undertøy under en akutt infeksjon og hold kjønnsområdet tørt. Kvinner som har problemer og smerter ved vannlating, kan hjelpe en “dekkende” terapi, for eksempel med preparater med salvesalve. De som lider av influensalignende symptomer eller har smerter, kan ta smertestillende i kort tid. Ikke berør huden eller vask hendene med såpe hver gang. Etter at klagene har sunket, vasker du undertøy, nattkjole og badehåndklær på 60 grader.

Kjønnsherpesterapi under graviditet

Hvis det er fare for at en gravid kvinne smittet med kjønnsherpes overfører viruset til barnet sitt under graviditet eller fødsel, vil en infusjonsbehandling bli utført med et antiviralt middel.

Forebygging av kjønnsherpes: bruk kondomer, ingen kjønn i tilfelle akutt infeksjon

Som akutt har en kjønnsherpesinfeksjon med symptomer, skal ikke ha sex, ikke anal eller oral sex. Selv i ukene etter at symptomene har løst seg, kan pasienten være enda mer smittsom. Derfor avstå bedre fra samleie eller bruk kondomer Generelt reduserer kondomer risikoen for å få kjønnsherpes i betydelig grad

Gjentakende kjønnsherpesinfeksjoner kan legge mye psykologisk belastning og har ofte en negativ innvirkning på sexlivet og forholdet. Derfor er det viktig – selv om det koster å overvinne – å snakke åpent med partneren om sykdommen. Selv om du blir kjent med en ny partner, bør du ta opp temaet på et tidlig tidspunkt. Om nødvendig hjelper parrådgivning. I samråd med legen, som beskrevet i avsnittet Terapi, en langtidsbehandling med et virushemmende medikament det gjelder.

Om forfatteren – Dr. H.S. Hermanides
Dr. H.S. Hermanides oppnådde en doktorgrad for sin forskning på HIV i Karibien. Hun jobber for tiden som spesialist i infeksjonssykdommer ved Røde Kors-sykehuset i Beverwijk, Nederland.