Gonoré

Gonoré distribueres over hele verden og er verdens mest vanlige seksuelt overførbare sykdommer. Sykdommen utløses av visse bakterier. De kalles gonokokker – eller medisinsk mer nøyaktige: Neisseriae gonorrhoeae. Patogenene påvirker slimhinnene i urinrøret og livmorhalsen og – avhengig av seksuell praksis – også slimhinnen i endetarmen, munnen og halsen. Der utløser de en purulent betennelse. Konjunktiv kan også påvirkes når bakteriene kommer dit, for eksempel ved å øye på.

Infeksjonen skjer spesielt i ubeskyttet trafikk med en pasient. Under sex overføres bakteriene gjennom direkte kontakt med slimhinnene. Gonoré, som syfilis og kjønnsherpes, er en seksuelt overført sykdom (STD). Utenfor kroppen dør gonokokkene raskt. Derfor er det lite sannsynlig å bli smittet av forurensede gjenstander. En slik infeksjonsrisiko kan imidlertid ikke utelukkes fullstendig.

God beskyttelse mot smitte er gitt av kondomer. De som er i faresonen er derfor mennesker som ikke bruker kondom, i tillegg til mennesker med ofte skiftende seksualpartnere.
Tegnene på gonoréinfeksjon er lett å få øye på. Faktisk er menns symptomer mer uttalte og ligner de typiske tegnene på noen seksuelt overførbare sykdommer, for eksempel den brennende følelsen av vannlating.
Hos kvinner er det litt mer problematisk, selv om sjelden har symptomer, men sykdommen kan føre til større skade på gonoré. Hvis den ikke blir behandlet, kan dette føre til infertilitet eller spontanabort og dødfødsler. Hvis du mistenker at du har blitt smittet med gonoré, kan du bestille testsettet vårt online her.

Hvordan diagnostisere gonoré?

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som kan spre seg til mange deler av kroppen din – fra kjønnsorganene, endetarmen, samt øyeområdet. Vanligvis påvirkes områder av buken til pasienten. Normal overføring, som ved klamydial infeksjon, skjer via vaginal, oral eller analsex -, men kan også overføres fra mor til barn ved fødselen. Seksuelt overførbare sykdommer er mest utbredt hos unge mellom 15 og 30 år med ofte skiftende seksualpartnere. Derfor er det utrolig viktig å bruke kondomer med skiftende seksualpartnere, slik at en videre spredning av den smittsomme sykdommen kan forhindres. Hvis du har et nytt forhold, er det lurt å få testet deg selv og partneren din slik at du kan ha bekymringsløst ubeskyttet sex.

Hvis det er en gonoréinfeksjon, kan den lett behandles med et antibiotikum. Så ikke nøl og test deg selv for tidlig, for sent for å unngå alvorlige komplikasjoner (som infertilitet eller spre sykdommen til andre deler av kroppen din).

Symptomer på gonoré hos kvinner

En gonokokkinfeksjon manifesterer seg hos kvinner stort sett ved økt utflod fra skjeden. Selve infeksjonen ligger vanligvis i området med livmorhalsen og livmorhalsen. Det kan også påvirke Bartholin-kjertlene, som åpnes i området av skjeden og er viktige for å fukte skjeden. Betennelse i utskillelseskanalene i disse kjertlene kan føre til en abscess på grunn av pusdannelse og forårsake hevelse og rødhet i området av skjeden.

På grunn av økningen av bakterier, forårsaker gonokokkinfeksjon ofte blærekatarr. Dette forårsaker ubehag ved vannlating. Involvering av livmorslimhinnen kan også forårsake blødning og spesielt sterk og langvarig menstruasjonsblødning. Ved stigende infeksjon er infestasjon av hele bekkenet inkludert bukhinnen mulig. Peritonitt (peritonitt) manifesterer seg ved ufrivillig forsvarsspenning i magemusklene i det berørte området, noe som kan være forårsaket av palpasjon i magen når du berører magen, og som manifesterer seg ved refleksiv spenning av magen. I tillegg er peritonitt forbundet med sterke smerter og ofte feber.

Symptomer på gonoré hos menn

I motsetning til kvinner, synes menn det er lettere å bli smittet med gonoré, fordi 90% av dem opplever symptomer etter omtrent en uke og du raskt kan få behandling. På grunn av urinrørsinfeksjonen lider menn ofte av en brennende følelse, samt smerter når de tisser. Andre symptomer inkluderer hvit utflod eller en eggedråpe ved utløpet av urinrøret. Siden den “hilser” på mannen som den første på et tidlig tidspunkt, kalles det også Bonjour Droplet. Infeksjonen kan stige over urinrøret og forårsake betennelse i sædcellene, prostata, blære og epididymis. Avhengig av hvilken del av kroppen overlappes betennelsen, vises rødhet, hevelse og smerte i disse områdene. Hvis epididymis påvirkes, kan det føre til akutt pungen, der pungen er smertefullt hovent.

Blod i urinen og smerter i lyskenområdet og trykk eller spenning i perineealområdet kan være tegn på betennelse i prostata (prostatitt).
Mens symptomene sannsynligvis vil avta etter noen uker, forblir infeksjonen (ubehandlet) fortsatt i kroppen og kan spre seg til andre organer.

Kan symptomer på gonoré spre seg til hele kroppen?

Selv om systemisk gonokokkinfeksjon er sjelden, kan bakteriene komme inn i blodet og spre seg til hele kroppen. Dette skjer hos 0,5-3 prosent av pasientene med lokal gonoré. Mens menn med en lokal gonokokkinfeksjon blir mer symptomatiske enn kvinner, utvikler rammede kvinner mer systemiske gonokokkinfeksjoner. Den systemiske infeksjonen med Neisseria gonorrhea er preget av generelle tegn på infeksjon som ubehag, feber og smerter i kroppen, ofte ledsaget av punktat til pustulært utslett. Disse symptomene kan være så nedtonet at en infeksjon ikke umiddelbart merkes. I løpet av en systemisk spredning av gonokokkene kan det i tillegg være akutt reaktive leddforandringer på grunn av dannelse av immunkomplekser. Dette fenomenet blir referert til som seksuelt ervervet reaktiv athritis. I sjeldne tilfeller kan det også komme til angrep og hjertebetennelse (endokarditt).

Hvilke langvarige symptomer har en gonokokkinfeksjon?

Farlig er kimoppstigningen, spesielt ved en mulig infeksjon og betennelse i egglederne og eggstokkene. I den akutte fasen er det plutselig sterke magesmerter, høy feber, forstoppelse og defensiv spenning. Denne fasen varer vanligvis bare kort tid og går deretter over i et kronisk stadium uten terapi. Langsiktige konsekvenser inkluderer infertilitet, implantasjon av et befruktet egg utenfor livmoren (ekstrauterin graviditet) og kroniske magesmerter på grunn av vedheft.

Hvilke gonoré symptomer oppstår hos den nyfødte hvis mor lider av gonoré under graviditet og fødsel?

Overføring av infeksjonen til barnet kan skje før eller oftere under fødselen. Dette kan føre til konjunktivitt (gonokokk konjunktivitt) hos det nyfødte. De fleste av symptomene forekommer omtrent fem dager etter fødselen. Siden betennelsen også kan påvirke hornhinnen, er det fare for blindhet. Konjunktivitt hos det nyfødte var fremdeles en av hovedårsakene til blindhet i Europa på 1800-tallet. Ved mistanke om gonokokkinfeksjon utføres Credé profylakse etter fødselen. For dette formålet ble sølvnitratholdige øyedråper brukt frem til 1992, noe som ikke lenger er vanlig i dag på grunn av den irriterende slimhinneeffekten. I stedet vil Credés profylakse erstattes av behandling av det nyfødte med en øyesalve som inneholder antibiotika.

Behandling av gonoré

For behandling av gonoré forskriver legen antibiotika til oral bruk, noe som kan drepe gonokokker. Mot mange eldre, men også nyere midler, er patogenet allerede blitt ufølsomt (resistent). De siste årene har motstand utviklet seg raskere og raskere. Derfor foreskriver legen en kombinert behandling av to moderne medisiner. Med mindre annet er oppgitt, mottar en voksen pasient med gonoré i underlivet eller endetarmen cefalosporin antibiotikum ceftriaxon en gang som en sprøyte inn i muskelen eller som en infusjon. Bare hvis en injeksjon eller infusjon ikke er mulig, vil legen erstatte den med administrering av en tablett som inneholder virkestoffet cefixime. Det siste er kjemisk relatert til ceftriaxon, men er ikke lenger effektivt mot mange stammer av gonorépatogenet. I tillegg til ceftriaxon eller cefixime, administrerer legen en gang antibiotika azitromycin i form av en tablett.

Pasienter som er allergiske mot et av de nevnte antibiotika, eller til pasienter som er gravide eller ammer, bør avvike fra den generelt anbefalte kombinasjonsbehandlingen. I denne terapeutiske avgjørelsen hjelper legen til å bestemme bakteriekulturen, inkludert testing for mottakelighet for forskjellige antibiotika.

Hvis infeksjonen allerede har ført til komplikasjoner – for eksempel ved prostata- eller livmorinfeksjon – mottar pasienten antibiotika i flere dager ved infusjon i venen. Dette gjelder også en infeksjon i øynene med gonorépatogenet. Da brukes også en antibiotikaholdig øyesalve.

Rundt to uker etter avsluttet antibiotikabehandling er en medisinsk oppfølging nødvendig for å sjekke om behandlingen har slått. Inntil dette er sikret, skal den som lider av sykdommen avstå fra samleie. Hvis en riktig kombinasjonsbehandling utføres tidlig i gonoré, leges sykdommen vanligvis uten konsekvenser. Mangelfull behandling er derimot ikke bare ineffektiv, men kan også bidra til utvikling av gonorépatogener, som ikke lenger svarer på det anbefalte antibiotika.

Viktig: Den seksuelle partneren bør også undersøkes og om nødvendig gis behandling. Han kunne bli smittet uten å føle noen symptomer. Da vil det muligens føre til en fornyet gjensidig infeksjon (ping-pong-effekt). Noen ganger oppdages gonoré bare ved en tilfeldighet, og infeksjonstidspunktet kan ikke bestemmes nøyaktig. Potensielt berørte er alle partnere som har hatt samleie med pasienten de siste månedene.

Om forfatteren – Dr. H.S. Hermanides
Dr. H.S. Hermanides oppnådde en doktorgrad for sin forskning på HIV i Karibien. Hun jobber for tiden som spesialist i infeksjonssykdommer ved Røde Kors-sykehuset i Beverwijk, Nederland.