Syfilis

Syfilis kan forårsake mange forskjellige symptomer – eller gå helt upåaktet hen. Syfilis er en av de seksuelt overførbare sykdommene.

Syfilis (også kalt lues eller lues venera) er en smittsom sykdom som hovedsakelig overføres under samleie. Patogenet – bakterien Treponema pallidum – kommer inn i kroppen via slimhinnen eller gjennom små sprekker i huden. Syfilis er derfor en av de seksuelt overførbare sykdommene, for eksempel gonoré (gonoré) eller kjønnsherpes.

Infeksjon via blodkontakter eller blodoverføringer er mulig, men er veldig. Overføring av sykdom fra en gravid kvinne til den ufødte babyen er heller et unntak.

Syfilis kan behandles med suksess i dag. Derfor er sykdommen noe glemt. Men det må ikke skjule det faktum at det fortsatt er utbredt over hele verden, og at antallet til og med har steget igjen de siste tiårene. Det er mer sannsynlig at menn blir rammet, spesielt hvis de har sex med menn.

Syfilis forekommer typisk i tre til fire forskjellige faser, kalt stadier. Hvert stadium manifesterer seg med andre plager (se nedenfor).

Imidlertid kan det enkelte tilfelle avvike betydelig fra dette typiske “mønsteret”. Ikke alle faser følger alltid hverandre. Selv symptomene kan variere veldig. Når HIV-infeksjon er til stede, er syfilis ofte atypisk. Flere stadier kan oppstå samtidig; særlig involvering av sentralnervesystemet må utelukkes.

Symptomer på syfilis i primærstadiet

Tiden mellom infeksjonen med syfilispatogenet og utbruddet av de første symptomene er vanligvis mellom to og tre uker (i ekstreme tilfeller mellom 10 og 90 dager). På det punktet hvor bakterien kommer inn i kroppen, dannes en liten, hirs kornstørrelse, mørkerød knute eller flekk. Siden syfilis vanligvis overføres under samleie, blir hudlesjonen ofte ofte funnet på penis, kjønnsleppene, i skjeden eller anus. Men det kan like godt påvirke andre deler av kroppen som munn eller bryst. Den røde flekken gir et skarpt definert, oserende magesår, det kan se gulaktig ut. Stedet er omgitt av en hard vegg. Hudforandringen kalles derfor også hard chancre (ulcer durum). Det er svært smittsomt. Hudtilstanden er vanligvis ikke smertefull. Det kan også forekomme flere magesår samtidig. I de påfølgende ukene svulmer de tilstøtende lymfeknuter (dvs. lunge-lymfeknuter). Vanligvis forsvinner disse symptomene etter noen uker av seg selv igjen.

Sekundærfase syfilis symptomer

Etter omtrent to til tre måneder sprer patogenet seg over blodet eller lymfesystemet i hele kroppen. Dette starter sekundærfasen av syfilis. Symptomene er mangfoldige: Mulige symptomer er generelle symptomer som:

 • Utmattelse
 • Feber
 • Hodepine
 • Leddsmerter og muskelsmerter.

I tillegg er det hevelser i lymfeknuter over hele kroppen, spesielt på nakken og skuldrene.

Ulike hudforandringer kan forekomme. Et ujevn, vanligvis ikke kløende utslett sprer seg hovedsakelig til kroppsstammen. Palmer og såler påvirkes også vanligvis. Lappene blir gradvis brunrøde knuter som noen ganger kaster eller blir våte. De inneholder patogener, så de er potensielt smittsomme. Svært brede knuter utvikler seg ofte i underlivet eller analområdet. De kalles Condyloma lata.

Noen pasienter har også mølllignende hårtap. Andre mulige symptomer inkluderer endringer i munnslimhinnen: dette kan føre til at slimhinnen tykner enkelte steder. Mandler og hals kan være røde.

Symptomene er mer eller mindre uttalt, blusser noen ganger opp igjen og igjen. Det meste av tiden forsvinner de etter omtrent et år. Sykdommen kan fortsatt eksistere “skjult” (latent = skjult syfilis, lues latens).

Tredje trinns syfilis symptomer

Omtrent en fjerdedel av alle ubehandlede syfilisinfeksjoner går over i tertiærstadiet. Imidlertid kan dette bare skje flere tiår etter infeksjonen med Treponema pallidum. Alle vev og organer i kroppen kan da påvirkes. Ømhet endres på huden. I organer og i vevet, for eksempel på nesen eller tungen, dannes magesår (tannkjøtt) som noen ganger bryter opp mot overflaten av huden og skiller ut sekreter. Syfilis skader ofte også veggene i de store blodkarene, slik at blodsirkulasjonen blir forstyrret. Ved hovedpulsåren (aorta) kan det danne et farlig avvik, en aortaaneurisme. Lues kan også føre til at hjerteklaffene lekker (valvular insufficiency). En okulær involvering med betennelse i synsnerven (optisk nevritt) eller iris (iritt) fører til synsforstyrrelser og kan være en indikasjon på involvering av sentralnervesystemet.

Kvaternære stadie syfilis symptomer / metasyphilis

Ubehandlet syfilis kan føre til ryggmargsskade etter mange år. Mulige symptomer er:

 • “lancinating”, dvs. lancetlignende smerter i magen og bena
 • gangsikkerhet
 • emosjonelle lidelser
 • lidelser i blære og tarmfunksjon og lammelse.

Disse symptomene er oppsummert under navnet Tabes dorsalis.
Skader på hjernen fører til psykiske avvik som vrangforestillinger og hallusinasjoner, i tillegg til en mental forringelse av demens. Disse symptomene kalles progressiv lammelse (progressiv lammelse). Disse sene episodene med ubehandlet syfilis kan føre til døden.

Neurosyphilis

Når bakteriene sprer seg i kroppen – så snart sekundærstadiet er nådd – kan de alltid infisere sentralnervesystemet (CNS). Legene snakker da om nevrosyfilis. Symptomene er mangfoldige:

 • Hodepine
 • Nakkestivhet
 • Hørsel og synsforstyrrelser eller lammelse forekommer.

Noen ganger forblir nevrosyfilen også asymptomatisk i lang tid og kan bare bestemmes ved laboratorietester.

Syfilisbehandling

Antibiotikum penicillin hjelper mot syfilis. For penicillinallergi kan legen foreskrive alternativ antibiotika. Det er viktig at pasienten informerer partneren sin om at han kan ha blitt smittet, og at han kanskje også må behandles. Hvis infeksjonen har eksistert i lang tid, er det viktig å varsle tidligere samarbeidspartnere om en mulig smittefare.

Syfilis: årsaker

De fleste smittes av ubeskyttet samleie – dvs. sex uten kondom. Dette inkluderer også oralsex (sex med munnen). Treponema pallidum kommer inn i organismen via den intakte slimhinnen eller små sprekker i huden. Sannsynligheten for å bli smittet med en syfilisinfeksjon under sex er i gjennomsnitt 40 til 60 prosent.

Svært smittsomme er syfilisinfiserte i den første fasen av sykdommen, hvis de har dannet et magesår, fordi hudskiftet er svært smittsomt. Gjennom kontakt med hudstedet kan bakteriene føres videre. Derfor beskytter ikke bruk av kondomer hundre prosent mot syfilis. For hudens utseende dannes ikke alltid på penis, men kan også være på anus, på kjønnsleppene, i skjeden eller i munnen – avhengig av seksuell praksis. Pasienter uten adekvat behandling forblir også smittsomme i løpet av sykdommen – noen ganger i mange år. Etter en lunken er kroppen ikke immun mot syfilis-patogenet. En fornyet infeksjon er alltid mulig.

Smitte på grunn av blodkontakt

Svært sjelden overføres syfilis via blodoverføringer. Også teoretisk tenkelig, men sannsynligvis veldig sjelden, er infeksjonen med syfilis ved andre blodkontakter – for eksempel en forurenset nål i medisinbruk.

Overføring i svangerskapet

Hvis en gravid kvinne lider av syfilis, kan hun gi infeksjonen videre til den ufødte babyen. Syfilisinfeksjonen under graviditet setter det ufødte barnet i fare: Det kan til og med komme til en spontanabort. Eller det ufødte barnet blir født med syfilis.

Det er to former for denne syfilis connata:

Syfilis connata precox påvirker nyfødte og spedbarn. Rundt halvparten av barn smittet med syfilis er ikke synlige ved fødselen. Noen lider imidlertid av forskjellige symptomer som dyspné, vannretensjon (ødem), hevelse i leveren og milten, undervekt, hovne lymfeknuter og utslett.

Bindelseleukosen forekommer senere, i løpet av de første månedene av livet, sjelden i spedbarnet, som et resultat av syfilisinfeksjon under mors graviditet. Barna lider av mange plager, for eksempel beinforandringer i ganen, pannen og nesen (sal nese), blodig forkjølelse, feber, hudutslett, kneproblemer, døvhet og anfall.

Heldigvis har syfilisrelaterte sykdommer blitt veldig sjeldne blant babyer og barn. Som en del av graviditetsundersøkelsene blir det rutinemessig sjekket om moren (muligens uten å vite det) lider av syfilis. Så en betimelig terapi kan gjøres.

Om forfatteren – Dr. H.S. Hermanides
Dr. H.S. Hermanides oppnådde en doktorgrad for sin forskning på HIV i Karibien. Hun jobber for tiden som spesialist i infeksjonssykdommer ved Røde Kors-sykehuset i Beverwijk, Nederland.